Planul Înclinat din Covasna

Planul Înclinat din Covasna

La început a fost doar un mic punct de pază al grănicerilor austro-ungari, situat pe vechea rută comercială ce lega Ţara Românească de Transilvania. Aici, la 17 octombrie 1888, David Horn a inaugurat fabricile de cherestea de la Comandău şi Gyula, iar un an mai târziu, odată cu concesionarea pădurilor şi cu începutul dezvoltării sistemului de căi ferate forestiere, a luat naştere localitatea Comandău. Pentru a facilita aprovizionarea cu buşteni şi transportul cherestelei, între anii 1889-1891, Concesiunea David Horn a construit calea ferată cu ecartament îngust (760 mm) Comandău-Gara Covasna (Depozitul Central).

Planul Înclinat era o minune a tehnicii şi a ingeniozităţii.

În anul 1890, pentru a face posibilă legătura între Valea Zânelor şi Punctul Şiclău, a fost inaugurat Planul Înclinat. Instalaţia, complet ecologică, dar şi unică în Europa, a fost realizată după proiectul inginerului Emil Lux, cu componente produse de firma vieneză Obach. Planul înclinat a fost folosit timp de peste un secol (1892-1995), zilnic transportându-se aproximativ 30 de vagonete, fiecare având o capacitate de 10 m3 de material lemnos. Principiul de funcţionare era deosebit de simplu, urcarea şi coborârea celor două platforme înclinate, realizându-se numai cu ajutorul forţei de gravitaţie.Legate între ele printr-un cablu metalic al cărui avans era reglat printr-un sistem de scripeţi controlaţi din camera de comandă situată în staţia de vârf, platformele rulau pe o linie cu ecartament normal (1435 mm), întregul ansamblu fiind proiectat astfel încât energia vagonetului încărcat, ce cobora, să fie integral folosită pentru remorcarea unui vagonet gol, ce urca din staţia de bază. Iar la mijlocul Planului înclinat exista un punct de ramificaţie a şinelor, ce permitea trecerea simultană a celor două platforme.

Unica sursă externă de energie folosită pentru funcţionarea acestui unicat tehnic feroviar erau cei doi cai ce manevrau micile vagoane din staţiile situate la extremităţile Planului înclinat, până pe liniile de unde erau preluate de locomotivele cu abur. Acestea le remorcau până în punctul de transbordare din staţia Covasna, ori până în centrul forestier de la Comandău.

Fotografia

În fotografie se pot vedea Planul Înclinat din Covasna și mai mulți bărbați, femei și copii. Toți stau în picioare pe șinele de cale ferată. În plan secund în partea dreaptă se vede fața unui soldat. În spatele lor pe fundal se vede un vagon care urcă pe calea ferată.

Cu pix de culoare albastră este scris: Funicularul din cv 1930. Pe verso sunt scrise mai multe cifre cu creion de culoare roșie. Fotografia are puncte de culoare maro de mici dimensiuni. Colțurile uzate și îndoite. Pe verso sunt vizibile pete de culoare maro de diferite dimensiuni.

Fotografia face parte din patrimoniul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.

Context

Data publicării

26 November 2023

Cuvinte cheie

Covasna, Fotografie, Istorie, Memorialistică