De Ziua Iei, la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni admirăm cămașa tradițională prin intermediul unor fotografii-document

De Ziua Iei, la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni admirăm cămașa tradițională prin intermediul unor fotografii-document

Anul acesta marcăm Ziua Iei recurgând la o serie de fotografii cu caracter de document istorico-etnografic. Unele fotografii fac parte din patrimoniul MNCR, altele au fost descoperite în timpul cercetărilor desfășurate de muzeografii MNCR în cadrul noului proiect “Fotografia etnografică de familie – mărturie vizuală a civilizației tradiționale”, care a debutat la începutul anului curent și care vizează teritoriul județului Harghita.

Ca parte a costumului tradiţional, cămaşa se impune în ansamblul vestimentar prin atenţia dedicată ornamenticii, materialelor  şi execuţiei,  fiind  o expresie a statutului social, a vârstei purtătoarei, precum şi a spaţiului de unde provine.

Cămașa femeiască din Harghita se înscrie în tipologia cămășii de veche tradiție, larg răspândită pe teritoriul țării și anume cămașa cu stanii și mânecile croite din foi drepte, unite și încrețite în jurul gâtului.

Legăturile permanente pe care locuitorii din Harghita le-au avut cu zonele limitrofe din Transilvania și Moldova au generat un fenomen de asimilare a unor particularități ale modului de ornamentare al cămășilor. 

 Vă invităm să ne oprim pe rând la fotografiile selectate cu această ocazie, să le privim și să încercăm să înțelegem profunzimea unei alte lumi - o lume ce ne devine tot mai îndepărtată și pe care o mai putem înțelege doar astfel, recurgând la fotografii de colecție care ne pot ajuta să reconstituim acele vremuri și frumoase povești de familie.

Aceste fotografii sunt asemeni unor portaluri ce ne trimit cu 100 de ani în trecut, undeva la începutul secolului XX. Postura și mândria cu care oamenii purtau cămășile tradiționale ne dau indicii despre felul în care înaintașii noștri se raportau la portul popular și implicit la cămașa tradițională, conștientizându-i valoarea în plan artistic și identitar. Unii dintre ei mai au urmași care cinstesc moștenirea familiei și a comunității lor de origine, păstrând piesele de port moștenite și fotografiile de familie. Ne referim mai ales la cei cu care am lucrat pănă acum în cadrul proiectului, cărora le mulțumim pentru deschidere și colaborare, dar și la alții, asemeni lor, care au conștientizat importanța păstrării cu grijă a moștenirii familiale.

La începutul anului 2023, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni lansa proiectul de cercetare “Fotografia etnografică de familie – mărturie vizuală a civilizației tradiționale”, care vizează teritoriul județului Harghita.

Proiectul urmărește să documenteze o categorie aparte de patrimoniu, reprezentată de fotografiile cu valoare de document etnografic, regăsite în comunitățile românești din județul Harghita. Proiectul își propune să contribuie la repertorierea și conservarea în format digital a unor fotografii din arhive personale, reprezentative pentru portul tradițional, tradiții, obiceiuri și ocupații.

 

Adresăm și o invitație celor ce doresc să ni se alăture în acest demers. Dacă dețineți fotografii din care putem desprinde date legate de cultura tradițională din județul Harghita, vă rugăm să contactați echipa de proiect la unul dintre numerele de telefon 0266 317726; 0743 816908 sau vă așteptăm la sediul Muzeului Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc (str. Petofi Sandor, nr.23).  Fotografiile vor fi scanate, fișate și returnate.