Forajul artezian din Tomești, aria Băile Sf. Ana
În Tomești, sub dealul cu ruinele bisericii medievale, regăsim aria numită Băile Sf. Ana, nume împrumutat de la Capela Sf. Ana, pe care o zărim pe un alt deal, în apropiere. Propriu-zis, zona băilor se află între dealul capelei și cel al ruinelor. Băile Sf. Ana s-au format din pârâul Hoviz (apă caldă, tradus din maghiară) ce curge în mai multe fire în zonă și izvorăște din Lacul fără fund. Când apa e limpede, se pot observa zonele de izvor, lacul clocotind în zona centrală, singurele locuri lipsite de vegetație. În rest vegetația e prezentă și pe timpul iernii.
Băile Sf. Ana, ce nu se regăsesc în lista oficială a ariilor naturale protejate din jud. Harghita, au fost amenajate în 2010 lângă un mai vechi foraj cu apă slab termală, arteziană ce datează din anii 1990. Băile au fost amenajate ca loc pentru serbări câmpenești, cu bazine și piscine construite din lemn și alimentate de pârâul Hoviz, iar în apropiere era gândit și un loc de reculegere și rugăciune.
Forajul, o instalație interesantă a cărei poveste încercăm să o reconstituim, debitează artezian apă slab termală, fără dioxid de carbon, de o temperatură de cca 16 grade, valoare ce oscilează uneori până la 20-22. De la foraj pleca un sistem de jgheaburi care dirijau apa către unul dintre locurile pentru scăldat. Un jgheab e încă atașat instalației. Aceste lucruri se mai pot afirma doar pe baza unor fotografii și materiale video ce ne arată în întregime instalația, deoarece toate construcțiile, în afară de foraj, sunt acum distruse. Forajul e încă în picioare și este funcțional.
Vezi alte propuneri de itinerarii culturale în sud-estul Transilvaniei aici