Fligorn de origine germană, folosit în fanfare cu ocazia unor ceremonii

Fligorn de origine germană, folosit în fanfare cu ocazia unor ceremonii

Asociem ceremonia de 1 Decembrie - Ziua Națională a României, cu parada militară și muzica de fanfară. Cu această ocazie sunt folosite numeroase instrumente muzicale de suflat și de percuție. Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni are în colecția sa un instrument inedit, folosit în astfel de ceremonii - un Fligorn datat 1900-1914, instrument asemănător trompetei. Fligornul (în germană Flugelhorn) este alcătuit din tuburi de alamă îndoite de două ori, de unde rezultă o tubulatură complexă, cuprinde trei componente principale care formează instrumentul: capătul de suflat (denumit bucală, bullet sau muştiuc), corpul - mai mare decât în cazul trompetei, care conține patru clapetele cu pistoane, și pâlnia.

 

Instrumentul își schimbă configurația prin prelungirea tubulaturii cu o piesă detașabilă, în cazul în care se dorește obținerea unor sunete mai joase. Toate piesele detașabile se găsesc în cutia originală a instrumentului, cutie ce poartă plăcuța de identificare a comerciantului, localizat în Cluj-Napoca, este vorba despre V. David / Magazin de instrumente muzicale / Cluj. Însemnele comerciantului se găsesc inscripționate și pe gulerul pâlniei. Trompeta este de origine germană, dar nu i-am deslușit încă toate tainele.

Tehnica și digitația fligornului este aceeași ca la trompetă, este acordat în Fa, cu acustică joasă. Sunetul rezultat se caracterizează prin forță și măreție, instrumentul fiind rar folosit în pasajele romantice de expresie eroică. La final de secol XIX, Johann Strauss utiliza acest tip de instrument în anumite compoziții.

Imnul național cântat la fligorn

Context

Data publicării

30 November 2022

Cuvinte cheie

Memorialistică