Iacob Borzos, meşter popular, despre sculptura în lemn

Iacob Borzos, meşter popular, despre sculptura în lemn

Aproape de Sfântu Gheorghe, în comuna Vâlcele, jud. Covasna, îl găsim pe Iacob Borzos, meșter popular, care își desfășoară activitatea în atelierul amenajat chiar lângă locuința sa. Iacob Borzos s-a născut pe 1 februarie 1949 la Vâlcele și spune că pasiunea pentru sculptura în lemn a început să se materializeze prin 1973, pe când mergea cu animalele la păscut în pădurile din zona comunei Dobârlău, jud. Covasna. “Și sculptând, timpul trecea mai repede și cu folos”, spunea el.

În anul 1976 intra la Școala de Meserii din Sfântu Gheorghe şi se specializa în tâmplărie şi prelucrarea lemnului. În prezent Iacob Borzos lucrează acasă, întreținând familia de unul singur.

De-a lungul timpului a participat la mai multe evenimente culturale şi expoziţii, adunând numeroase premii care-i atestă priceperea. Printre premii se numără cel de la Festivalul național Cântarea României, ediția 1985, unde obținea premiul II pentru sculptură în lemn.

În arta sculpturii în lemn s-a format treptat și autodidact, iar de-a lungul anilor a creat numeroase lucrări, printre care Zestrea, Semănătorul, Sfântu Gheorghe, Carul cu boi și multe altele, lucrări prezentate la diferite târguri de meşteri populari din ţară şi străinătate.

Image
This image for Image Layouts addon
Grup de țărani urcați într-un copac
This image for Image Layouts addon
Sfântul Gheorghe și balaurul
This image for Image Layouts addon
Țărăncuță

Începând din 2009, Iacob Borzos a colaborat cu MNCR în cadrul mai multor evenimente, cum sunt Noaptea Muzeelor, Proiecte de reconstituire obiecte arheologice de lemn, precum și la Nedeia Mocănească de la Covasna.

Un vis al sculptorului este ca opera lui să ajungă să fie expusă într-un muzeu de artă sau în cadrul unei expoziții care să-i poarte numele.

Data publicării

11 October 2022

Cuvinte cheie

Covasna, Etnografie, lemn